Асоциацията на европейските журналисти – България изрази възмущение от поредното дело

...
Асоциацията на европейските журналисти – България изрази възмущение от поредното дело
Коментари Харесай

АЕЖ поиска оставката на Калин Стоянов заради дело шамар срещу журналисти

Асоциацията на европейските публицисти – България изрази възмущение от следващото дело пестник (SLAPP), заведено против екипа на проверяващия уебсайт BIRD.bg, този път от забъркания в многочислени политически кавги министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Това се споделя в позиция на организацията.

В понеделник стана ясно, че Стоянов е завел цивилен иск за клюка на стойност 65 000 лв. против публицистите от BIRD.bg Атанас Чобанов и Димитър Стоянов,  заради поредност от материали, изявления в обществените мрежи и медийни участия, отдадени на проблема с мрежата за въздействие към убития при започване на годината Мартин Божанов, прочут с прякора Нотариуса. 

" Намираме за неприемливо министърът на вътрешните работи да се пробва да заглуши работата на проверяващи публицисти, прибягвайки до правосъден тормоз в миг, в който както подозренията за корупция в Министерство на вътрешните работи, по този начин и проблемите със честите каузи плесници, съставляват тематики от висок и законен публичен интерес.

Настояваме Стоянов да подаде оставката си и още веднъж призоваваме министъра на правораздаването Мария Павлова да докара до дъно работата по законодателните оферти за ограничение на SLAPP делата против публицисти и цивилен деятели ", се споделя в позицията.

От АЕЖ изтъкват, че след апела им в понеделник са получили покана от Министерството на правораздаването за нова среща на работната група по тази тематика.

" Това е добър знак, само че би било неуместно, до момента в който държавното управление работи за ограничение на SLAPP, негов член да води дело пестник. Ето по тази причина оставката на Стоянов е нужна ", акцентират от АЕЖ. 

Според позицията заведената молба носи характерностите на дело пестник.

" Министърът претендира, че изложените в материалите изявления изказвания и обстоятелства излизат отвън рамките на свободата на словото и засягат достолепието и престижа му, което “в случая е от изключително значение ” поради заемания от него върховен държавен пост. Претенцията на ищеца е в несъгласие с практиката на Европейския съд по правата на индивида, съгласно която неприкосновеността на политиците се употребява от по-ниска степен на протекция от тази на елементарните жители, изключително що се отнася до журналистическа рецензия.

Нещо повече, в желае Стоянов възразява против потреблението на анонимни източници от страна на създателите на BIRD.bg, което е освен е тяхно право, само че и отговорност в случаи, в които осветяването им би заплашило сигурността на информаторите им. В проблема към убийството на Нотариуса има задоволително мощни причини в поддръжка на тази теза.

Не на последно място, BIRD оповестиха за правосъдните искания на министъра на вътрешните работи в деня, в който Димитър Стоянов беше извикан на разпит на прокуратурата като очевидец по досъдебно произвеждане за издаване на класифицирана информация. Това е следващ епизод от пълномащабната офанзива на държавни институции и фигури от престъпния свят против публицистите от BIRD, откакто през 2023 година прокуратурата достигнала до невиждано издание на служебната връзка на Димитър Стоянов с негов източник.

Още тогава призовахме изрично тормозът да спре, само че вместо това виждаме тъкмо противоположното – възходящ брой на SLAPP каузи, като в редиците на ищците до персони от ъндърграунда към този момент се подреди и ръководителят на силовото министерство. Отново ставаме очевидци на това по какъв начин вместо да пазят публичния интерес и да проверяват закононарушения, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата работят като бухалки против дребното останали сериозни гласове, които де факто правят тяхната работа – проверяващите публицисти. Намираме това за изцяло недопустимо и призоваваме Калин Стоянов да напусне поста си.

АЕЖ-България ще окаже цялостна поддръжка на своите сътрудници, в това число и посредством правна помощ при потребност и ще уведоми всичките си интернационалните сътрудници са следващото жестоко посягане над свободата на изложение у нас ".

Това се споделя още в позицията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР